Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Vali Ünsal, "Türk Mutfağı Haftası" Etkinliklerine Katıldı

Vali Ünsal, "Türk Mutfağı Haftası" Etkinliklerine Katıldı

 Fotoğraf

 Vali Ünsal, "Türk Mutfağı Haftası" Etkinliklerine Katıldı

Cumhurbaşkanlı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda 21-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri kapsamında, Vali Cengiz Ünsal’ın katılımlarıyla Artvin’in yöresel lezzetleri ile coğrafi işaretli ürünleri tanıtıldı.

Mehmet Avşar

Artvin Valiliği öncülüğünde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinesinde, gerçekleştirilen “Türk Mutfağı Haftası” etkinliğiyle; Artvin’e ait 7 coğrafi işaretli yemek ile cağ kebabından cadisine, silorundan hedikine, cargalasından pezuze tatlısına, kurutiden caşura, lalangadan kavut helvasına, kabak pilavından üzüm papasına kadar birçok yöresel lezzet stantlardaki yerlerini aldı.

Vali Cengiz Ünsal, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Öncelikle Türk Mutfağı Haftası’nın Aziz Milletimize, ülkemize ve değerli Artvinli hemşehrilerime hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle organize edilen ve her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında tüm Türkiye’mizde, 81 vilayetimizde ve büyükelçiliklerimizde Türk Mutfağı Haftası, 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanmaktadır. Bu doğrultuda biz de Artvin olarak bugün burada bu haftayı kutluyor, tanıtıyor ve çeşitli etkinlikler düzenliyoruz.
Anadolu gibi her bakımdan zenginliklerle dolu bir coğrafya üzerinde yaşıyoruz. Tarihçilerin de tespit ettiği üzere buğdayın ana vatanı Anadolu varsayılıyor. Yaklaşık 10 bin yıl önce Anadolu’da buğdayın ekilip biçildiğinden tarihçilerimiz bahsediyorlar. Geçen yüzyıllar, bin yıllar içerisinde bu coğrafyada çeşitli uygarlıklar yaşadı. Bin yılı aşkın bir süredir de bizim medeniyetimiz, Türk medeniyeti bu coğrafyada hüküm sürüyor ve tarihten elde etmiş olduğu zenginlikleri, derinlikleri ta Orta Asya’dan Anadolu’ya taşımış olduğu zenginliklerle bütünleştirip bunu mutfağına da yansıtmış, yansıtmaya da devam ediyor. 
Binlerce yılı aşan bir birikimin eseri ve milli karakterimizin yansıması olan zengin Türk Mutfağı günümüz dünyasında küresel gıda israfına karşılık her zaman sıfır atık düsturuyla tencerelerin kaynadığı, kalan ürünlerin başka yemeklere dönüştüğü, uygulanan teknikler ile ekolojik açıdan sürdürülebilir olan lezzetlere sahip dünyanın en önde gelen mutfaklarındandır. Bir kahvenin kırk yıl hatırının olduğu; düğün ve bayramlarda etrafında toplanılan sofralarımız ise misafirperverliğin ve kadim aile kültürümüzün taşıyıcısıdır.
Orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu bereket ve köklü tarihimizde birçok kültürle olan etkileşimle miras kalan mutfak kültürlerinin harmanlanarak olgunlaştığı geniş bir yelpazeye sahip olan mutfağımızda yöreden yöreye farklılaşan lezzetleriyle her ilimiz başka bir gastronomi cenneti görünümündedir.
Yaylaları, denizi, doğası, sıcak ve samimi insanıyla öne çıkan güzel Artvin’imiz ise doğal ve tarihi güzelliklerinin yanında sağlıklı reçeteleri, şifa veren otantik tarifleriyle geleneksel ve yöresel kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. İklim ve toprak özellikleri, farklı pişirme yöntemleri ve kullanılan ürünlerin doğal lezzetiyle Artvin mutfağının bu zenginliğini daha ileri düzeye taşıma noktasında tanıtım ve coğrafi işaret almış bütün lezzetlere ilaveler yapacağız. Artvin’imizin orijinal, benzersiz, kendine has özelikleri bulunan birbirinden lezzetli tescilli tatlarını Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri ile birlikte geleceğe taşıyarak, turizme kazandırmaya devam edeceğiz.
Türkiye turizm alanında çok büyük ilerlemeler kaydetti. Turizmin çeşitlenmesi özellikle gastronomi turizminin ön plana çıkması turizme ayrı bir değer katmıştır. Hem dış hem de iç turizme daha büyük bir ivme kazandırmıştır. Bizler de Artvin’imizdeki yöresel lezzetlerden; Çağ Kebabı, Hopa Hamsili Ekmeği, Hopa Laz Böreği, Puçuko, Artvin Kestane Balı, Borçka Demir Elması, Hatila Balı ve Şavşat Ketesini tanıtmak ve hak ettiği değeri kazanmasını sağlamak için gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz.
Bizim görevimiz ve amacımız hızla gelişen dünyada Türk Mutfağı’nın lezzetlerine sahip çıkmak, henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş, gizli kalmış olan değerlerimizi tüm dünyaya tanıtmak ve somut olmayan kültürel mirasımızın önemli bir parçası olan mutfak kültürümüzü hak ettiği uluslararası pozisyona getirmek için çok çalışmaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle; Aziz Milletimizin, Ülkemizin ve siz değerli Artvinli hemşehrilerimin Türk Mutfağı haftasını kutluyorum. Bu güzel programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Vali  Ünsal’ın konuşmalarının ardından Artvin’imizin yöresel mutfağına ait ürünlerin tanıtımı yapılarak, katılımcılara ikram edildi.

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Millî İrade Meydanı’nda gerçekleştirilen programa Vali Cengiz Ünsal’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Abdullah Arslantürk, Ardanuç, Murgul ve Şavşat İlçe Belediye Başkanları, il protokolü, basın mensupları ile çok sayıda vatandaş katıldı.


14:29, 25.05.2024

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500