Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Bir Vali bir ilin kaderini değiştirebilir mi?

Bir Vali bir ilin kaderini değiştirebilir mi?

 Fotoğraf

Bir Vali bir ilin  kaderini değiştirebilir mi?

MEHMET AVŞAR/ SABAH

Daha önce Ardahan Valisi Ardahan için bir şanstır diye bir yazı kaleme almıştım.

Yine son haberimde,”Ardahan UNESCO Jeopark statüsüne aday olacak” başlığını atım. https://www.sabah.com.tr/ardahan/2024/05/02/ardahan-unesco-jeopark-statusune-aday-olacak

Evet haberi yazarken adeta sevinçten ağladım diyebilirim. O güzel günlerin bir güzel insanın dokunuşuyla ufukta olduğunu gördüm. Ardahan makus kaderini yenecekti elbette bir gün işte o gün bu gün.

İlin her iki milletvekili de bu bağlamda donanımlı ve vizyon sahibi olduğunu belirtmek istiyorum. Sayın valimiz Hayrettin Çiçek ‘te mükemmel bir öngörü ve donanıma sahip olduğu için bu sefer bu iş olacak inşallah.

Ardahan bakir  coğrafyasıyla kendine has özellikler barındırdığı için UNESCO Jeopark statüsüne aday olur, diye düşünüyorum.

TÜrkiye’de Sadece Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkıdır

UNESCO Küresel Jeoparkları koruma, sürdürülebilir kalkınma ve toplum katılımının ortaklaşa uygulanabildiği alanlardır. Dünyada tanınırlıkları giderek artan alanlardır. Uluslararası öneme sahip bu alanlar koruma, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma konularında bütünleşik bir yaklaşımla yönetilen alanlardır.

2001 yılında UNESCO jeoparklarla çalışmaya başlamış olup, 2004 yılında Küresel Jeopark Ağı (Global Geopark Network, GGN) Paris’te bir araya gelmiştir. 2015 yılında UNESCO 38. Genel Konferansında jeoparkların statüsü değişerek, UNESCO tarafından uluslararası tescilinin mümkün olduğu bir UNESCO Programı olmasına karar verilmiştir. Uluslararası Yerbilimleri ve Jeoparklar Programı (IGGP) Tüzüğü kabul edilerek, UNESCO Küresel Jeoparkı kavramı oluşmuştur. UNESCO Küresel Jeopark Ağında 2021 yılı itibariyle 46 ülkeden 177 Jeopark bulunmaktadır.
Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Jeoparkı Manisa’da bulunan Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkıdır. 

Ardahan’a hemen hemen bütün jeositlerin tam not vereceğini düşünüyorum. Umuyorum yeşil kart alarak yolumuza başarılı bir şekilde devam edeceğiz ve dünyanın dört bir yanında turistleri ağırlayacağız.

ORTAK AKIL

İnsanlar ortak bir akılda buluştuğunda başaramayacakları bir şey yok.
Geçenlerde gazetemizde arkadaşlarla sohbet ederken muhabbete adı geçti ‘Ardahan UNESKO ‘ya başvurmalıdır, ‘ diye bir ortak görüşte hemfikir olmuştuk.

Sayın valimizin bu girişimi birbirinden bağımsız bir fikrin bir kavşakta buluşmasıdır. Un var, şeker var, su var tatlı yapmak pekte zor olmayacak inşallah. Haydi üstadım , Ardahan seninle!


04:32, 02.05.2024


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500