Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Hayata dair dillerdeki ip uçlar

Hayata dair dillerdeki ip uçlar




Hayata dair dillerdeki ip uçları

Mehmet Avşar /SABAH

İnsan doğduğu gün tertemiz bir organizmadır. Hayatın içinde insan bir çok kez değişir ve hata kirlenir, hiç bir zaman ilk doğduğu gün gibi olamaz. Yani hayat insanın ta kendisidir. Örneğin bir elma düşünün kıpkırmızı taze haliyle ağızdan çiğnenip yemek borusundan oradan da midemize olan yolculuğu barsaklardan devam ederken vücut kendi varlığını sürdürmek için gerekli vitaminleri aldıktan sonra işine yaramayanı makattan dışarı atıyor. Sonuç olarak elma ilk haline asla dönmediği gibi toprağa karışıyor. Tıpkı topraktan gelen ve toprağa giden insan gibi.

İnsanın da çocukluk, gençlik, orta yaş ve yaşlılık serüveni buna benziyor.  Topraktan gelen insan çocuğu sonunda yine toprağa gider ama bu zaman zarfı içerisinde hayat dediğimiz olgu oluşuyor işte hayat bir gıdanın ağızdan girip makatan çıkana kadar olan evredir, peki biz bunu nereden biliyoruz ?

İnsanlık tarihinin en kadim dilleri devreye girer dünyanın en eski ve en kadim dillerinden kürtçede böyle bir ipucu yakalıyoruz mesela. Peki bu ipucu nedir? Bunu şöyle açıklayabilirim ağız içinin Kürtçede tercümesi ‘zar zıman ‘ dır, makatın ise Kürtçede ki tercümesi ‘tabut’  
Yani yeni doğan çocuk ağızda çiğneniyor ve vücuta taburtla çıkıyor. Buradaki şifreyi okuyabildiniz değil mi?
yani gıda ağızda iken çocuğa benzetilmiş, yemek borusunda iken gençlik dönemine, midedeki halini orta yaş ve bağırsaklarıda ki son halini ise yaşlılık dönemi olan son evre ile tarif ediliyor ve Kürtçede  de tabut denilen makat ise hayatın son noktası anlamına geliyor ki artık yolun sonu dur ve toprağa  giden yolu gösteriyor. 

Evet  dünyanın en eski dili Kürtçe  bize bunu öğretiyor. Sadece bununla da kalmıyor örneğin havada olan bütün olaylar ‘ B’ ile başlar yağmur, ( baran),  rüzgâr ve fırtına ( ba, bobilisk ),yıldırım,(brusk) , kar( berf) havada olan tüm olaylar beyle başlar Buda bu kadim dilinin bilimsel bir gerçekliğini de ortaya koyuyor.

Bu kadim dil insanlığa öyle çok katkı sağlıyor ki bununla da kalmıyor insanlığa olan hizmetini daha da ileriye götürüyor. Kürtçede kızkardeş, (xaşkmın)  yani güzelim anlamına geliyor. Dünyanın hangi dilinde kızkardeş yerine güzelim kelimesi kullanılır? Bileniz var mı? Ben bilmiyorum.

Erkekler kadın için ‘Jin’ demişler kökü itibarıyla kürtçede hayat demektir. Anne anlamına gelen daye kelimesinin karşılığı ise kendisinde veren anlamına geliyor yani anneye verdikleri değerde böylece kadına verdikleri değer de daha insanlığın ilk başladığı günlerde kendini iyiden iyiye göstermiştir. Allah için  ‘ Xwade’demişler anlamı kendiliğinden yaratılan daha sonra kutsal kitaplarda da bu gerçek dile getirilmiştir. Daha 4 kutsal kitap henüz inmemiş iken kürtçe dilinde Xwade varlığı biliniyordu.

Dünya kurulduğundan bu yana bunun gibi daha bir çok hayata dair önemli bilgiler önemli mesajlar önemli şifreler bu kadim dilerin zenginliği içerisinde bulabiliriz,  o yüzden bütün diller dünyanın önemli hazineleridir, hiçbir dinin yok olmaması gerekir ve dilleri korumak insanlığın ortak derdi olmalıdır ,  dillere düşmanlık insanlığa düşmanlık olarak Anayasalara girilmelidir.

Yine dünyanın en kadim dilerimden, Sümerce, Elamca, Akkadca, Luvice, Urartuca, Hititçe, Lidyaca ve Trakça, peş peşe gelen savaşlar ve bunların sebep olduğu nüfus kaybıyla yok olmuştur. Bu güne kadar varlıklarını koruyabilseydiler eminim insanlık çok daha ileride olacaktı.

✓ Mehmet Avşar /SABAH


22:47, 21.01.2024


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500