Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Cumhuriyetle yaşıt olan emekli öğretmen Arıcı’dan çarpıcı bilgiler

Cumhuriyetle yaşıt olan emekli öğretmen Arıcı’dan çarpıcı bilgiler

 Fotoğraf



Cumhuriyetle yaşıt olan emekli öğretmen Arıcı’dan çarpıcı bilgiler

Köy Enstitülerinin kapatılmasıyla ilgili bu güne kadar çok şey yazıldı, çizildi. Ardahan ‘ın Posof ilçesinde Cumhuriyet ile aynı yaşta olan emekli öğretmen Kazım Arıcı, bizzat yaşayarak şahit olduğu bu olayın perde arkasını ve cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yaşadıklarını Doğu Güneşi Gazetesi’ne anlatı.

Ardahan ın Posof ilçesinde 1923 yılında doğan ve dolayısıyla Cumhuriyet ile aynı yaşta olan Kazım Arıcı, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren anılarını
anlatırken bu güne kadar gün yüzüne çıkmamış çok önemli detaylara değindi.

Arıcı, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ‘Barış Gönüllüleri’ adı altında Amerikalı ajanların Anadolu topraklarında cirit atığına değinerek Smith adında bir ajanın toprak ağalarıyla ile bir olup ülkede güzel gelişmeleri baltalamakla görevli olduğuna bizzat şahit olduğunu aktardı.

Arıcı,” Köy Enstitülerinde her şey öğretiliyordu. Arıcılıktan , sağlıktan tutun, nalbantçılığa kadar günlük hayatın içinde var olan ne kadar meslek varsa öğretilirdi. Bu da özelikle emperyalist ülkelerinin ve bölgede yaşayan toprak ağalarının işine gelmiyordu. Bir ağanın 16 tane köyü vardı. Bu okullar halkı bilinçlendiriyor, cahilliği tarihin çöplüğüne gömüyordu. Marabalar bu düzene yavaş yavaş baş kaldırıyordu. Bu da toprak ağalarını bir hayli   tedirgin ediyordu.

Anadolu’da 40 toprak ağası toplanarak Ankara’da meclise gittiler. ‘Köy Enstitülerini kapatmasanız, size oy yoktur. ‘ dediler. Buna hiç bir siyasi partinin karşı çıkma lüksü yoktu. İktidardaki Demokrat Parti mecburen bu isteği yerine getirmek zorunda kaldı.

Tabii ki ABD ‘nin ‘ Barış Gönüllüleri ‘ adı altında gönderdiği ajanları da ağaları yönlendiriyordu, Türkiye ‘nin araba üretmesini, sanayi ve bilim alanında gelişmesini istemiyorlardı. Türk halkının kaliteli eğitim almasını istemiyorlardı. Cahil kalsınlar ki onlarda istedikleri gibi at koştursunlar. ABD ve diğer emperyalistler  bu gün bile hala Ortadoğu ‘da insanları cahil bırakmak için uğraşıyorlar.

Smith adında bir ABD’li ajan vardı ağalarla sürekli toplantılar yapıyordu. Kimsede demiyordu, ‘bu zatın buralarda ne işi var.’ diye “

Cumhuriyetin kurulduğu yıl dünyaya geldiğini belirten 99 yaşındaki yaşlı çınar, ilk öğrenimini Osmanlıca olarak alsa da bu fazla sürmemiş. 2-3 ay kadar sürmüş, sonra Latin alfabesine geçilmiş,  Osmanlıca eğitim veren okullar kapatılmış. Atatürk ilke ve inkılaplarının devreye girmesiyle eğitimini bu şekilde sürdüren Arıcı, Posof’un Aşıkşenlik köyünde ilkokulu okuduktan sonra Kars’ın Susuz ilçesinde açılan Köy Enstitüsüne başlamış.

1944 yılında mezun olan Arıcı, Anadolu ‘un değişik ilerinde köy okullarında öğretmenlik yaparak binlerce öğrenci yetiştirmiş.

1955 yılında öğretmenlik yaparken aynı zamanda arıcılık işiyle de uğraştığını belirten Arıcı, arıcılığa başlama serüvenini ise şöyle anlatı; “ Öğretmenlik yaptığım Karosan köyünde 4 adet arı aldım. Kovanları atımın sırtına yükledim. Biri dereyi geçerken suya düştü, geri kalan 3 tane ile köyüm Aşıkzülali köyüne vardım. O günden sonra bu mesleğe gönül verdim. Şimdi bu sayı 600- 700 civarında. Sağlığımı da Ardahan ‘ın doğal çiçek balına borçluyum. Bu güne kadar hiç sanayide işlenmiş gıda yemedim. Hep organik beslendim. Bir gün bile ağzıma içki ve sigara sürmedim.” Diye konuştu.


11:46, 21.07.2022

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500