Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » TÜM EVDEN EVE NAKLİYECİLER DERNEĞİNDEN KORSANLARA TEPKİ

TÜM EVDEN EVE NAKLİYECİLER DERNEĞİNDEN KORSANLARA TEPKİ

 Fotoğraf

MEMET AVŞAR-Yeni tip Kovid-19 pandemisinde fazla etkilenmediklerini, en çok korsan nakliye işi yapan kamyonculardan  etkilediklerini dile getiren Tüm Evden Eve Nakliyeciler  Derneği Başkanı Davut Ukan, Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin civarında insan bu sektörde evine ekmek götürdüğünü belirti.



Merkezi İstanbul’un Kadıköy İlçesinde bulunan Tüm Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı (END) Davut Ukan,  yasa dışı nakliye işi yapanlara karşı denetimlerin daha çok sıklaştırılmasını istediklerini, pandemi döneminde yakaladıkları fırsatları ve karşılaştıkları sorunları AA Muhabirine anlatı.



Ukan, “Bizim işimiz fatura değeri olmayan eşyaları taşımaktır. Yani ev eşyası, ofis eşyası benzeri fatura değeri olmayan eşyaları bir yerden alıp başka bir yere  emniyetli bir şekilde götürmektir.



Tabi bütün bunları yaparken, tamamen yasalara bağlı olarak yapıyoruz. Üyelerimizin hepsi vergi mükellefi ve SGKK’lı, devletimizin bu iş için şart koştuğu K-3 belgesine sahip.



“Devletimizden tek isteğimiz korsanlara dur desinler”



Taşıdıkları her eşyada sorumlu olduklarını, korsan işi yapan nakliyecilerin bu durumu istismar etiğini dile gertiren Ukan, “Bizim bu konuda devletimizde istediğimiz tek şey K-3 belgesine sahip olmayan korsan nakliyecilerin önüne geçsinler. Daha fazla denetlesinler çünkü biz onlarla rekabet edemiyoruz. Gün geçtikçe sayıları artıyor. Ne vergi veriyorlar, ne sgkk, bir kamyon alan bu işi yapıyor. Bu kişiler müşterilerimizi de mağdur ediyorlar, insanlar bunlar inanıp ev eşyalarını taşıtıyorlar, gelişi güzel iş yaptıklarında çoğu taşıma esnasında mala ve eşyaya zarar veriyorlar, kırıp döküyorlar, insanları mağdur ettiklerine şahit oluyoruz.





Biz ise taşıdığımız her kalemden sorumluyuz, çalıştırdığımız işçilerin hepsi ya günlük, yada aylık, yada duruma göre yıllık sigortalıdır. Bir eşyaya zarar görse veya çalışan birisinin başına bir şey gelse sigorta devreye giriyor, mağduriyet gideriliyor. Bir buz dolabı 10 bin lira civarında kolay değil, düşüp kırıldığında korsan işi yapanların bunu ödeme durumları olmuyor ama biz bu tür eşyayı özel havalı brandalarla taşıyoruz.



İnsanların evine giriyoruz, onların  özeline giriyoruz, su içtikleri bardaktan tutun giydikleri elbiselere kadar dokunuyoruz, dost oluyoruz, akraba oluyoruz. Bütün bu işleri dernek yöneticileri olarak titizlikle takip ediyoruz.”diye belirti.



“DİJİTAL PLATFORMLAR HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİYORLAR”



Hem nakliye, hemde evden eve yük taşıdıkları için iki gurubtan oluştuklarını, bu bağlamda beden gücüyle çalışan emekçi kesimlerede istihdam sağladıklarını belirten Ukan, Sosyal medya üzerinde hizmet yapan platformlarında nakliye işini yaptıklarını fakat yasal prösüdürleri yerine getirmeden bu işi yaptıkları için kendilerini mağdur ettiklerini dile getirdi. Ukan, “ dijital ortamda bu işi yapanlar kamyoncuya sormazlar, K-3 belgeniz, var mı? Vergi levhanız var mı? Sigortanız var mı? Fatura kesiyor musun? Sormadan yüzde 10 komisyon karşılığında bu işi yapıyorlar. Bunun için bizim gibi resmi hizmet yapan kuruluşları da mağdur ediyorlar. Bu yüzden bu sosyal medya platformlarına şunu söylüyoruz, ulaştırma bölge müdürlüklerine gidelim, bu işi biz mi yasal yapıyoruz, siz mi? Cevap veremezler çünkü bunlar bizi de mağdur ettikleri gibi, devletimizi de  önemli bir gelirden mahrum bırakıyorlar.



Bununla ilgili devletimize şikayet dilekçeside verdik, devletimizde bu konuda gerekeni yapıyor.” dedi.



“EN ÇOK NAKLİYE İŞİ TATİL BÖLGELERİNE  VE KÖYLERE OLDU”



Kkovid-19 pandemi döneminde nakliye işini en çok İstanbul’dan tatil bölgelerine ve köylere yaptıklarını ayrıca belirten Ukan, şöyle konuştu, “ Geçen yaz işimiz çok güzeldi, pandemi bizi olumlu yönde etkiledi. Haziran başından eylülün son günlerine doğru çok yoğun bir iş sezonu yaşadık, ben 25 yılık bir nakliyeciyim böyle yoğunluk görmedim. Özelikle 65 yaş üstü, ekonomik özgürlüğünü elde etmiş insanlar daha çok sakin yerlere, tatil yerlerine göç etiler. Bizde bu durumda yararlandık.



Türkiye genelinde bize üye olan bin 313 üye var, bazılarının iki, bazılarının10 aracı var, her araçta beş kişi gitsin, birde bunların bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı ile çarptığımız zaman çok büyük bir kesim bu sektörde ekmek yiyor. Dolayısıyla işsizlik sorunun büyük bir bölümünü bizim sektörde çözülüyor.”



Davut Ukan son olarak, İstanbul Ticaret Odası ile birlikte evden eve nakliye sektörü için akademik dosya çalışması başlattıklarını da sözlerine ekledi.


10:11, 05.02.2021


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500