Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Rusya'nın yerli halklarının vahşi gelenekleri

Rusya'nın yerli halklarının vahşi gelenekleri

 Fotoğraf

Rusya'da yaşayan bazı yerli halklar  hala geleneksel yaşam tarzına bağlı kalarak  bu eski geleneklerini günümüzde de sürdürüyorlar. Eskimolar ve Evensler ‘in vahşi ve  gayri ahlaki geleneklerinden tutun, Chukchi ve Koryaks halklarının garip geleneklerine, Ngasanlar ve Yakutların ilginç geleneklerine kadar her şey ve tüm detaylar haberimizde.

MEHMET AVŞAR


Rusya'nın kuzeyinde ve uzak doğusunda  yaşayan bazı yerli halklar  hala geleneksel yaşam tarzına bağlı kalarak  bu eski geleneklerini günümüzde de sürdürüyorlar.
Bu halkların bu vahşi gelenekleri  modern  toplumlara küfür gibi gelsede  Rusya’da insanlar onlara alıştı ve uzun yıllar atalarının emirlerini sıkı bir şekilde takip eden  Eskimolar ve Evensler ‘in etik dışı, vahşi  gelenekleri nden biri evlerine  bir yabancı geldiğinde, ev sahibinin  kadınlarından biri veya kızı geleneksel olarak geceyi misafirle geçirir. Böylece ailenin kadınlarından biri misafire saygı ve hürmet gösterir. "Aşk gecesinden" doğan bir çocuk, bu küçük halkların toplumu tarafında kaderin bir hediyesi olarak kabul edilir. Bu ilişkiden doğan çocuk  aile için gerçek bir mutluluk olarak kabul edilir.





Ayrıca ataları tarafından nesilden nesile aktarılan geleneğe göre, evlilik gününde kız saçlarını tamamen tıraş eder  ve ailede ilk çocuk doğana kadar kel kalır.

Kızlar bu kurala asla itaatsizlik etmezler ve tam tersi, hamile  kalmadan önceki tüm süre boyunca saçsız kalmayı bir onur olarak görürler. Bu onları ilk çocuklarını mümkün olan en kısa sürede eşlerine vermeye motive eder, çünkü ancak bu durumda saçlarını uzatmaya başlayabilirler






CHUKCHİ VE KORYAKS GELENEKLERİ

Bir başka garip gelenek de,  Sibirya yerli halklarından olan Chukchi ve Koryaks halklarının kendi ölümlerinden çok sorumlu olmaları ve hayatlarının son gününe kadar güçlerini korumak için ellerinden gelenin en iyisini yapmalarıdır. Bu halkların bir temsilcisi, ayaklarının üzerinde durmadığını  hissediyorsa, o zaman topluluktan bir kişiden canını almasını ister. Bu halkların geleneklerine göre böyle bir ölüm onurlu kabul edilir,  hastalık veya yaşlılık nedeniyle oluşan normal bir  ölüm ise bu  toplum üyeleri tarafından bir zayıflık işareti olarak kabul edilir.







NOASANLAR

Ngasanlar arasında daha az garip olmayan bir gelenek var. Belli bir zamana kadar bu halklar, mukaddes ruhların varlığına ve cezalarına o kadar inanmışlardır ki, hiçbir şekilde öfkelerini uyandırmaya çalışmamışlardır. Bir kimse vefat ettiğinde, topluluk üyelerine göre ahirette kullanacağı gerekli tüm şeyleri onun için toplarlar ve yanına özel bir kızağa yerleştirirler.
Bu kızaklar hiçbir yere götürülmez ve gömülmez, Tundra denilen dağ keçilerine bırakılır.
Onlara göre, kızak yalnız bırakılmazsa, kutsal ruhlar  orada yaşayan insanlara karşı öfkelerini gösterebilirler.







YAKUTLAR
Bir başka halk olan Yakutlar ise ölen akrabalara veda etme geleneği vardır. Bu halkların temsilcileri akrabaları için bir cenaze töreni düzenlemeyip cenazeyi bir ata sabitleyerek  onu gölün yakınında dolaşmaya götürürürler. Vücut hareketsiz olduğu için, eyerden düşmeyecek  şekilde sabitlemek imkansız olduğunda özel şekilde iple bağlanılır, bu garip ritüeller kadınlarda daha da garip hal alır. Ölen kız ise gençler tarafından ellerinden tutulup ve birlikte dans edilir.

Uzaktan, kadın yaşıyormuş gibi görünür ancak daha yakından incelendiğinde cansız bir bedenin gençlerle birlikte dans ettiği anlaşılır. Rusya’nın bu uzak doğusunda zamanımızda bazı halklar bu garip gelenekleri sürdürmeyi  bırakmışlar veya daha modern bir şekilde değiştirdiler, ancak bazı ailelerde bu temeller bugüne kadar hala devam ediyor.




09:59, 26.07.2022


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500