Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » 21 KÖYÜN AYAKTA KALAN TEK DEĞİRMENİ

21 KÖYÜN AYAKTA KALAN TEK DEĞİRMENİ

 Fotoğraf

Ardahan Merkeze bağlı Hoçvan- Lehemli Köyündeki 50 yılık değirmen  Bölgenin tek değirmeni  konumunda ve  21 köye hizmet veriyor.  Dede yadigarı değirmende Bingöl ailesinin yaklaşık 45 civarında ferdi geçimini bu değirmenin geliri ile sağlıyor.

Eskide su değirmeni olarak faaliyet gösteren değirmen elektriğin bölge insanın hayatına girmesiyle yaklaşık 30 yıldır elektrikle çalıştırılıyor. Bu durumda pekte memnun olmadığını belirten ailenin üçüncü kuşak bireylerinden Efendi Bingöl, değirmenin su ile çalıştığı zamanları özlediğini belirti, Bingöl,“Su ile çalıştığı zamanlarda işin bereketi daha çoktu, daha çok kar ediyorduk, zira su bedava idi, elektrik ise parayla elektriğe verdiğimiz para cebimizde kalıyordu. Su ile çalışan değirmende öğütülen buğday unun tadına doyulmaz çünkü su değirmen taşını ağır ağır dönderiyor, bu nedenle buğday özünü koruyor, elektrik ise hızlı bir şekilde dönderdiği için buğdayın özüne zarar veriyor, organik ilgini  kaybediyor. Tek avantajı hızlı bir şekilde öğütüyor. Ancak su değirmeninin tadını vermiyor. “ diye konuştu.

AİLE 50 YILDIR GEÇİMİNİ BU DEĞİRMENDE SAĞLIYOR

Aile bireylerinde Sedat Bingöl ise eskide nerede ise her köyde bir su değirmeni olduğunu şimdi bölgede bulunan 21 köyün tek değirmeni konumunda ki aile değirmenlerini yaşatmak için ellerinden geldiğini yapmaya çalıştıklarını belirti.

“Ben amcam, kardeşlerim ve çocuklarım hepimiz bu değirmenin geliri ile geçimimizi sağlıyoruz. 45- 50 kişinin rıskı bu değirmende, Allah binbir bereket versin.” Dedi.


11:42, 10.05.2022

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500