Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Köpeklerin yerini kameralar mı alıyor ?

Köpeklerin yerini kameralar mı alıyor ?

 Fotoğraf

Köpeklerin yerini kameralar mı alıyor ?

Ardahan ‘da hayvan üreticilerin en sadık dostu köpekler, son yıllarda gelişen teknoloji ürünlerinden güvenlik kameralarına yenik düştü . Köylüler kapıda güvenlik amaçlı besledikleri köpeklerin yerine daha az masraflı ve daha güvenli olan kamera sistemine geçiyorlar.

Mehmet Avşar

Yıların emektarı köpekler hayvancılığın yaygın olduğu Ardahan ‘da üreticinin olmazsa olmaz koruma aracı iken artık güvenlik kameraların yaygınlaşmasıyla pabuçları dama atıldı.

Sahipsiz kalan köpekler belediye barınaklarına konuluyor. İnsanların sadık dostu köpekler artık güvenlik amaçlı değilde hayvan sevgisinden dolayı sahip çıkılıyor.

KÖPEKLER YERİNE GÜVENLİK KAMERALARI

Öte yanda son yıllarda hayvan fiyatlarının artmasıyla birlikte, Ardahan, Kars gibi ilerde hırsızlığı adeta meslek edinen bazı şahısların özellikle büyükbaş hayvanlara karşı ilgisi arttı.
Alınan bütün önlemlere rağmen yoğun bir şekilde devam eden hayvan hırsızlığı ve hırsızlar üreticilerin korkulu rüyası haline geldi.

Kışın hemen hemen her işletmede kurulu olan kamera güvenlik sistemleri sayesinde ve de karda iz bırakmaları nedeniyle hırsızlık olayları yaz aylarına göre azalmalar görüldü. Ancak kameralar yalnızca hırsızlığa karşı kurulmuyor, çok amaçlı olarak da kullanılıyor. 

Temel geçim kaynağı hayvancılığa dayanan Kars ve Ardahan  da  yaşanan hayvan hırsızlığı artık üreticileri çileden çıkarmış durumda. Hırsızlara karşı her yolu deneyen üreticiler, son olarak çareyi kamera takmakta buldular.


Ardahan merkezde  Bilişim Uzmanı olarak iş yapan Mehmet Suat Işıklı  son yıllarda kamere güvenlik istemlerine ilginin arttığını belirti, Mehmet Suat Işıklı , “Ardahan Türkiye’nin en güvenli şehirlerinden birisi olmasına rağmen, güvenlik sistemleri vatandaşlar tarafından tercih edilmektedir. Özellikle köylerde hayvan hırsızlığına karşı güvenlik kameraları talepleri yüksektir. Hırsızlığın önüne geçebilecek en önemli çözüm güvenlik kamerası veya alarm sistemlerinin kullanılmasıdır. Güvenlik sistemlerinde vatandaşlarımız kaliteli ve servisi olan firmaları tercih etmelidirler. İl dışından bir çok güvenlik sistemi kurulumu yaptıran vatandaşlar servis imkanı olmadığı için, sistemlerinden randıman alamamaktadır. Buda büyük bir güvenlik zafiyeti doğurmaktadır. Devletimiz herkesin bahçesini ve evini takip edemez. Vatandaşlarımızın da güvenlik sistemlerini kurdurup tedbirlerini alması gerekmektedir. Köylerde ahırlara kurulan güvenlik kameraları sadece hırsızlık için değil, aynı zamanda hayvanlarınızın da takibi için önemlidir. Bir çok kullanıcımız hayvan doğumlarını, hayvanların beslenmelerini evinden ahıra gitmeden takip etmektedir. Kamera olmadığı zaman özellikle doğumlarda hayvanın başında sabaha kadar beklemek yerine, evinde sıcak odasından takip etmek çok büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Her türlü güvenlik sistemleri için tarafımdan ücretsiz bilgi desteği alabilirsiniz.”

“KAMERA HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRDI “

Ardahan ‘ın Hoçvan bölgesinde köylüler hayvan hırsızlığı  olaylarının artması nedeniyle köylerinin her tarafına kamera taktılar. Ardahan merkeze bağlı Çimenkaya köyünde çiftçilik ve hayvancılık işiyle uğraşan Ahmet Öztürk de işletmesinin içini ve dışını kameralarla donatı.   Öztürk, o günden sonra  evinden 500 mt. uzaklıktaki işletmesini kameralarda takip ettiğini belirterek, “ Kamera hayatımızı kolaylaştırdı.  Evimin oturma odasında oturup işletmemin içini ve dışını izleyebiliyorum. Kamera taktığım için çok memnunum. “ dedi

Daha önce 5 adet ineğini hırsızlara kaptıran  Ardahan  merkezde yaşayan Yunus Alaçam ise “aslında ülkemizin en güvenli iili ancak hayvan hırsızlıkları zaman zaman yaşanıyor. Ardahanda son zamanlarda artışa geçen hayvan hırsızlıkları ahırlara kurulan kamera güvenlik sistemleri sayesinde son buldu. Jandarma sürekli devriye geziyor kamera sistemi olduğu işletmelere hiç uğramıyor çünkü biliyor ki buralarda hırsızlık olsa dahi yakalanmama gibi bir şansları yok.

Ayrıca kamera sistemi sadece hırsızlığa karşı kurulmuyor. Mesela  benim evim ile ahırım arasında 500 -6000 mt. Uzaklık söz konusu ancak hiç sorun değil kurduğumuz kamera sistemi sayesinde  evin oturma odasında işletmenin tüm alanını ve tüm bahçeyi izliyorum, bir inek doğum mu yaptı anında  görüyor ve gidip müdahale ediyorum. Şehir  merkezine gittiğimiz de ise cep telefonlarına kurmuş olduğumuz uygulama sayesinde işletmelerinde ki hayvanlarımızı takip edebiliyor, hata satmak istediğimizde hayvanlarımı uzakta görüntüleme sistemi sayesinde müşteriye göstererek alış verişimizi yapıyoruz. “


19:17, 27.03.2022

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500