Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » YAPAY ZEKA ÖĞRETMENİN YERİNE GEÇEBİLİR Mİ?

YAPAY ZEKA ÖĞRETMENİN YERİNE GEÇEBİLİR Mİ?

 Fotoğraf

YAPAY ZEKA ÖĞRETMENİN YERİNE GEÇEBİLİR Mİ?
Mehmet Avşar
Dünya değişiyor Türk eğitim sisteminde de İvedikli olarak bir an evvel değişikliğe gidilmeli.
Geleceğimiz olan çocuklarımız her yıl başka bir müfredatla karşılaşıyorlar.
Halbuki Milli Eğitim Bakanlığımızın yapması gereken tek şey var çağın şartlarını dikkate alarak ve gelişen koşuların kurallarına göre hareket etmek.
Finlandiya eğitimde çığır açtı,  bütün dünya bu konuyu konuştu. Finlandiya aslında çok büyük bir iş yapmadı başkaları yaptı onlar da başkaların geliştirmiş olduğu yeniliklere kendilerini uyarladılar.
Yani sözün kısası dünya sürekli gelişiyor ve değişiyor. Bu değişime ayak uyduranlar dünya ile birlikte gelişirken, uymayanlar yok oluyor. Finlandiya da tam bunu yaptı bilgiyi kitaplarda veya öğretmenlerde aramanın döneminin yavaş yavaş sonuna yaklaşıldığını gördü, uzaya gönderilen uyduların bilgiyi tek merkezde topladığı bir çağa kayıtsız kalmadı. Artık gelişmiş ülkeler uzayda insanlara bilgi gönderen aygıtlarda öğreniyor.
Ülkemizde de lise ve üniversite de okuyan çoğu genç vakit nakit diyerek üniversite mezunu işsizler ordusuna katılmak yerine erken yaşta iş hayatına girerek okulu dışarda bitiriyorlar.  Örneğin Gazetecilik bölümünde okuyan bir öğrenci hem bir gazete de muhabirlik yapsa, hemde fakülteyi dışarda bitirse işsiz kalma şansı sıfır. Zira mesleğini teoride değil pratik yaptığı için dolayısıyla deneyimli olduğu için her gazete patronunun kapısı ona sonuna kadar açık.
Öte yanda sürekli baba parasıyla okuyan ve bilgiyi hep teoride edinmeye çalışan biri üniversite de mezun olduktan sonra çalışarak okuyanlar dan daha az iş bulma imkanına sahip.
Artık bilgiye ulaşmak daha kolay, çoğu öğrenci bilgiyi kitap ve öğretmenlerden çok dijital materyallerde öğreniyor, hata öğretmenlerde bildiklerini güncelemek zorunda kalıyor.
Dünya o kadar hızla değişiyor ki tıpkı makinelerin insan gücüne olan ihtiyacı azalttığı gibi yapay zeka öğretmenlik mesleğinin yerine geçiyor, gelişmiş ülkeler yavaş yavaş binlerce öğretmen ordusunu tasviye ederek bütçelerini rahatlatma yolunu seçiyorlar. Akılı olanlar eşyanın tabiatına uygun hareket ederken,  bu durumun farkında olmayanlar uçuruma doğru hızla koşuyorlar.
Peki yapay zekanın öğretmenin yerini alması neyi getirir, neyi götürür oda felaketin başka bir boyutu. Eski köye yeni adet felaket mi felaket!
Değişen dünyada ülkemizinde gelişen ülkelerin arasında geçte olsa yerini  aldığını görmek bizi elbette mutlu ediyor.





REKTÖR BİBER’İN KOLEJ İSTEĞİNDEKİ NEDEN
Bu gün Ardahan Üniversitesi Rektörü Mehmet Biber’in bir konuşmasını hayretle izledim.
Sayın Biber,  kurmuş oldukları Vakıf aracılığıyla ARÜ yerleşkesinde bir kolej yapma projelerinin olduğunu  bunun içinde konuşma yaptığı kürsüde TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’n da bu konuda yardım talebinde bulundu.
Sayın Biber bu konuyla alakalı gerekçe olarakta şunu gösteriyor, efendim işte hali vakti yerinde olanlar çocuklarını iyi bir okulda okutmak istiyor fakat Ardahan ‘da böyle bir özel okulun olmayışı, yüzünden  bu ailerin çocukları mağdur. 
Peki güzel kardeşim insana demezler mi?  hali vakti yerinde olmayan gariban vatandaşlar ne yapsın onların çocukları da zengin çocukları gibi özel okullarda okumaya hakları yok mu?
Onlar insan değil mi? Paraları yok diye daha iyi bir okulda okuma hakları yok mu? İyi bir okul talebin olsun elbete ama bu beli bir zümre için talep etmeyin sayın  Rektör, her kes için isteyin.  Allah’ın da hoşuna gitsin, kullunda.
Peki bir eğitimcinin, bir akademisyenin asli görevi herkesin eşit koşullarda eğitim görmesi gerektiğini her platformda dilendirmesi gerekmiyor mu?
Sayın Rektör ‘de şunu demesini beklerdim;
“İyi bir eğitim her kesin hakı. Bu yüzden özel okulların ve dersanelerin oluşumuna sıcak bakmıyorum. Geçmişteki FETÖ dersaneleri eğitimdeki adaletsizliğin bir örneğidir. “Demesini beklerdim mesela. 
“Mesela eğitim devlet eliyle yapılmalı herkese eşit bir şekilde sağlanmalıdır. Zengin, fakir, okumuş, okumamışın çocukları hep aynı okulda, aynı sınıfta okumalı ve aynı bahçede oyunlar oynamalıdır. “ diyerek ortak bir akıla hitap ederek ve vicdanlı bir sesle kürsüde dile getirmeliydi. Toplumun beklentisi bu yöndeydi. Bırakın Ardahan ‘da özel okul olmasın her kes eşit eğitim görsün. Mevcut bütün okular kolej statüsünde olsun.
Fakirliğin kusur olmadığı güzel günlerde ortak paydaşlarda ve ortak bir akılda buluşmak dileğiyle.
Mehmet Avşar


17:31, 12.11.2021


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500