Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Ardahan ‘da Kırmızı benekli alabalıkların nesli tükeniyor

Ardahan ‘da Kırmızı benekli alabalıkların nesli tükeniyor

 Fotoğraf

Ardahan ‘da Kırmızı benekli alabalıkların nesli tükeniyor
Mehmet Avşar
Türkiye'de  yüksek rakımlı dağlarda gelen temiz sularda yaşayan ve adını üzerindeki benek ve şekillerden alan dağ alabalığı olarak da bilinen kırmızı benekli alabalıkların neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Türkiye ‘nin ikinci yüksek rakımlı köyü (2350mt. ) Ardahan Merkeze bağlı Binbaşar Köyü sakinleri köyün derelerinde yaşayan ve gittikçe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kırmızı benekli balıklar için harekete geçtiler. Köy Muhtarı Zeki Aktürk,  yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kırmızı benekli balık türleri için Ardahan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne baş vuracaklarını söyledi. Aktürk, bu balıkların koruma altına alınarak vede uzmanlar tarafından türün yok olma nedenlerine ilişkin araştırmaların yapılmasını istediklerini belirtti . Öte yanda görüşlerine baş vurulan uzmanlar, küresel iklim değişikleri nedeniyle ısınan sular ile nehir ve dereler üzerindeki inşaatlar, kanalizasyon atıkları ve yanlış avcılığın başlıca nedenler olduğunu tespit belirtiler.
Uzmanlar, kırmızı benekli alabalıkların ülkede bol akışlı oksijenli temiz sularında yaygın olan bir tür olduğunu belirterek son yıllarda neslinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade ettiler.
Çocukluğunda köyünün derelerinde kırmızı benekli balıkların su içerisinde gözle görülür şekilde çok olduğunu ve onları elle avladıklarını belirten 51 yaşındaki Remzi Demirbaş ise,” Kırmızı benekli balıklar bizim köyümüze 3150 rakımlı Kısır Dağında gelen temiz, berrak sularda yaşayan ve bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan önemli bir balık türüdür.  Ancak ne yazık ki şu anda ilaçlığa bile bulamıyoruz. 
Son yıllarda  gerek gurbetçi köylülerimizin bilinçsizce inşa etikleri beton binalar olsun, gerek derelerin debiyle oynayan komşu köylerin sularımızı bilinçsizce kendi köylerine götürmeleri olsun ve de küresel ısınmanında etkisiyle şu anda bu balık türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyleyebiliriz. “ dedi.


11:51, 27.06.2021


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500