Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » İstanbul'da ekmeğini "çöpten" kazanan Afganlar

İstanbul'da ekmeğini "çöpten" kazanan Afganlar

 Fotoğraf

İstanbul'da yaşayan Afganistanlılar, karton, kağıt, plastik ve demir gibi çöpten topladıkları geri dönüşüm malzemelerini satarak yaşamlarını sürdürüyor.

Ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen Afganistanlılar,  İstanbul'un değişik ilçelerinde gruplar halinde ev kiralayarak kalıyor.

Esenyurt, Avcılar ve Küçükçekmece'de çöplerden geri dönüşüm malzemeleri toplayan Afganistanlılar, büyük bir çuvalın konulduğu el arabalarıyla sabahın ilk ışıklarında yola koyuluyor.

Çöp konteynerindeki geri dönüşüm malzemelerini toplayarak adeta ekmeğini çöpten kazanan Afganistanlılar, yaşamlarını bu şekilde sürdürmeye çalışıyor.

Yaklaşık 4 yıldır İstanbul'da yaşayan 25 yaşındaki Hasan Şahbas, çöplerden topladığı geri dönüşüm malzemeleriyle Afganistan'daki ailesine de baktığını söyledi.

Türkiye'de kaldığı süre içerisinde hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadığını ifade eden Şahbas, şöyle devam etti:

"8 kardeşin en büyüğüyüm ve  ailede çalışan tek kişiyim. Haftada 400 ile 500 lira kazanıyorum. Pandemi nedeniyle gelirimiz düştü ancak yine de çok şükür kazanıyoruz. Afganistan'daki aileme burada kazandığım parayla bakıyorum. Kardeşlerim, annem ve babam hepsi memlekette ve çalışmıyorlar. 3-4 yıldır memlekete gidip geliyorum. Memlekete gittiğimde çok mağdur oluyorum çünkü orada iş yok."

- "Taliban bizi rahat bırakmıyor"

Türkiye'de, ülkesine göre daha iyi koşullarda yaşadığını vurgulayan Şahbas, "Afganistan'da su, elektrik, internet yok, kız çocukları çalışmıyor. Taliban bizi rahat bırakmıyor, her gün savaş var. Türkiye'de çok rahatız." diye konuştu.

Esenyurt, Küçükçekmece ve Avcılar'da kardeşiyle çöp toplayarak geçimini sürdüren Abdi Akazi ise 2 yıldır İstanbul'da yaşıyor. Ülkesinde iş bulmanın çok zor olduğunu dile getiren Akazi, Türkiye'de ise bir sıkıntılarının olmadığını söyledi.

Akazi, kardeşiyle beraber çöpten kazandığı parayla Afganistan'daki ailesine de yardım ettiğini dile getirdi.MEHMET AVŞAR


09:56, 25.12.2020

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500