Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » GUDUBET

GUDUBET

 Fotoğraf

Ve hey yerküreyi cehenneme çevirenler,
Kaç milyon yıl daha burdasınız?
Bütün kavramların en zelili,
Bu insanlık nedir elinizde çektiği?

Ve sen ey kibir;
Lanetlemenin sebebi oldun, yinede utanmaz mısın?
Elindeki ile yetinmeyen sen;
Cenneten kovuldun dersini almaz mısın?
Ya sen ey! Haset;
Kardeş katili oldun yinede utanmaz mısın?
Siz üçünüz, dünün derdi,
Bu günün derdi,
Korkarım ki yarının derdi.

Öyle yıkıcısınız, öyle rezil, öyle derbeder, öyle tüküresi.
Verane etiniz dünya evini.
Size rağmen yaşamak,
Öyle güzel, öyle güzel ki!

Mehmet Doğu Avşar



SİNCAP ‘IN HAKI

Mehmet Avşar

63 milyon 640 bin kişi büyük şehirlerde yaşıyor. Cumhuriyet kurulduğundan beri şehirlere sürekli göç olmuş. Yani bizim insanımız sürekli cenneti aramış, ancak nedense yaşadığı yeri cennet yapmayı aklının bir ucunda bile geçirmemiş.

NASIL MI?
Bahçesinin etrafına birer fidan dikmeyi, evin hayatını güzeleştirmeyi, mesela dağınık taş çeperler yerine derli toplu duvarlar yapmayı ve hata bu duvarları graffiti sanatıyla süsleyip köye gelen yabancıların ‘ Biz cennete mi düştük’ demelerine sebep olabilirdiniz.

Üstelik bütün bunları yapmak için öyle büyük paralar harcamanızada gerek yoktu, köydeki yetenekli insanlarda faydalanmanın yanı sıra çok kolaylıkla kendinizde yapabilirdiniz. İnsanın insanca yaşaması için ekmek, su, temizlik için sabun vede barınacağı düzgün bir eve ihtiyacı var. Yaşadığın yerde bunlar varsa, orayı güzel bir yaşam merkezine çevirmek tamamıyla sizin elinizde.

PEKİ SİZ NE YAPTIĞINIZ?

Hayvan dışkısıyla Çeper yaptınız, dünyanın en doğal gübresini Zirat’a kullanmadınız ithal suni gübreyle besinleri zehirlediniz. Kapının önüne süpürge vurmadınız, yıkılan duvarları onarmadınız, ağaç bana ekmek mi verecek? Deyip bir tek fidan bile dikmediniz, yere eğilip bir çöpü kaldırıp çöpe atmadınız, ormanları katletiniz, katledenlerede seyirci kaldınız, okumadınız, yazmadınız, bunu yapanlarada savaş açtınız. Yaşadığınız yeri bırak cennete çevirmek, cenneti cehenneme çevirdiniz.

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde "Van'dan yola çıkan bir sincap, ayağı yere değmeden bir meşe ağacından diğerine atlayarak İskenderun Körfezi'ne ulaşır" diye yazmıştı.

Çelebi bugün yaşasaydı Türkiye'nin halini şöyle özelerdi herhalde "Ardahan ‘da yola çıkacak bir sincap (ki kalmadı) ayağı yere değmeden çatıdan çatıya atlayarak İzmir’e ulaşabilir" diye yazardı.

Velhasılı kelam, sizin kendi köylerinize yaptığız zulümleri Moğollar’ istila ettikleri yerlere yapmadılar. Siz yaşadığız evlere emanet gözüyle baktınız hep. Ve buradan kazandığınız parayla şehirleri beton yığınıyla büyük yaptınız.

Kadim toprakları terk ederken, suni şehirlerin sizin mezarınız olacağı beliydi. Şimdi ise artık inlemenin, sızlamanın bir faydası yok. Çok geç.

Ben 2011 yılında beri “ Ardahan Küçük Hollanda Olacak “ adlı elimde bir proje dosyasıyla çalmadık kapı bırakmadım. Göçü tersine çevirmenin önemine hep vurgu yaptım. Ancak hiçbir dönemde devletin başını kaşıyacak zamanı olmadı. Ya 15 Temmuz belasıyla, ya PKK ile yada Dehaş terörüyle uğraştılar. Bakanlar asli görevini yapamadılar. Dolayısıyla bu proje için uygun ortamı yakalayamadık.

Eğer benim Ardahan Küçük Hollanda Olacak Projem hayata geçseydi, belkide virüs ülkemizi bu kadar meşgul etmeyecekti. Bu proje de her ne kadar Ardahan adı geçsede tüm doğu ilerini kapsıyor.

Bir gün bu corona belasına benzer belalarla dünyanın tanışacağını biliyordum. Kurtuluşun topraktan olduğunu hep söyledim.
Sincabın hakkını geri vermek için şimdi tam zamanı.
Bu yüzden hükümetin hazine arazilerinin tarıma açma fikrini önemli görüyorum. Umarım uygulamda bir aksaklık yaşanmaz. Zira bu son şansımız.

mehmet,avsar1980@gmail.com /www.dogugunesi.com


09:20, 27.04.2020


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500