Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Ardahanlı ünlü Bilim Adamı Amcam Efrail Avşar’ı kaybettik

Ardahanlı ünlü Bilim Adamı Amcam Efrail Avşar’ı kaybettik

 Fotoğraf

Evet kuruluşu belli olmayan Ardahan’ın Hoçvan bölgesinde yer alan kadim köy Samanbeyli (sığırpet) köyünde dünyaya geldi Efrail Avşar, çocukluğunu çobanlık yaparak geçirdi. Babası terzi İbrahim Avşardı.
İbrahim bey de ünlü bir babanın oğlu idi.
A

Hoçvanın en bilge adamı Hıdır Avşar aynı zamanda toprak ağasıydı. 1925 yılında ilk puluğu o icat ediyor. O pulukla köyün çorak arazisini tarlaya çeviriyor.
Ondan sonraki evrede köyün diğer sakinleri onu örnek alarak çiftçiliği geliştiyorlar.
İşte üniversite sınavında Doğu anadolu birincisi kimya profesörü Efrail Avşar Hıdır ağanın oğlu Terzi İbrahimin oğluydu.
Yani başarı tesadüf değil, bu tür insanlar kolay kolay yetişmiyor. Ancak kaliteli bir kumaştan iyi bir elbise çıkar. Tabi ki iyi bir terzinin tezgahında geçerek.

Tümgeneral İsmet Avşar,cumhuriyet savcılarından Ali Avşar ve diğer kardeşlerin hepsi de üniversite mezunu. Toplam da on çocuğunuda üniversite okutmuştu terzi İbrahim.

Son olarak Akdeniz Üniversitesi kimya profesörü olarak öğrenciler yetiştiren Efrail Aşar geçtiğimiz pazar günü hayata gözlerini yumdu.
Amcam Efail Avşar 5 yıldır Kanser tedavisi görüyordu.
Geride Emil ve Emin İbrahim adında iki evlat evde bir eş bırakarak sesiz sedasız bu dünyada göçtü gitti.

Ayrıca sayısız makale ve buluşlarıyla da sonsuza dek anılmak üzere.

İşte dedesi Hıdır Ağaya hodaklıkta yapan desen desen toprağı işleyerekte çocukluğunu geçiren o kadim köyün zeki çocuğu bu gün 76 yaşında aramızda ayrıldı.
Başın sağolsun Türkiye.

Mehmet Avşar


10:30, 01.09.2018


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500