Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » AFRİN PAYLAŞIMI YAPAN ÖĞRENCİYE MAHKEMEDE BERAT KARARI

AFRİN PAYLAŞIMI YAPAN ÖĞRENCİYE MAHKEMEDE BERAT KARARI

 Fotoğraf

Ardahan’da  mart ayı içerisinde, Şehit Er Serhat Şanlı Ticaret Meslek Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Rojhat Cudi Yılmaz (16) Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’e yönelik yapmış olduğu harekâta yönelik sosyal medyada yaptığı “Savaşa hayır, insanlar ölmesin” paylaşımı nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmıştı.. Yapılan soruşturma sonucunda bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla; bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturmak, bunları çoğaltmak, yaymak ve ticaretini yapmak nedeniyle ‘örgün eğitim dışına çıkarılma’ cezası verilmişti.

Yılmaz, 29.03.2018 tarihinde tutuksuz olarak yargılandığı Ardahan Ağır Ceza Mahkemesinde  ( Çocuk Mahkemesi Sıfatıyla) hakim karşısına çıktı. Yargılama sonucunda ise ilk celsede berat etti.

Lise öğrencisi R.C. Yılmaz, savunmasında şu ifadeleri kullandı, ‘’Bana iddianame tebliğ edildi, üzerime atılı suçlamalar hususunda bilgim vardır. Bu nedenle ek süre talebim yoktur. Ben mantığımla değil vicdanımla hareket eden biriyim, o yüzden Afrin savaşına hayır diye paylaşım yaptım. Ben insanların  ölmemesi için  genel olarak yaptığım bir paylaşımdı. Ben her zaman Kayseri’de İstanbul’da olsun bu terör olaylarının hepsini  kınadım zaten, bu hususta paylaşımlarda yapmıştım, suç konusu paylaşımlar gibi paylaşımlar yapmaya devam edeceğim. İnsanların ölmemesi hususunda konuşmanın suç olmaması lazım.  YPG’nin sayfasını beğenme suçlamasını kabul etmiyorum, bir gönderisini bile beğenmişliğim yoktur. Bir daha böyle şeyler yapmayacağım. Milli Eğitim Müdürünün bir cümlesi var, diyor ki öğrencinin okulda atılması doğru bir karardır, söz konusu öğrencini başkalarını da etkileyebilme şansı var demiştir. Bu açıklamalar karşısında gerçekten mağdur oldum. Gerekeni idari mahkemede inşallah alacağız. 16 yaşındaki bir öğrencide bunu beklemeleri inandırıcı değil, bunlar birilerinin çıkarı kişisel meseleleri doğrultusunda yapılmıştır. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. İddianameye bakılınca  16 yaşındaki bir çocuk için bu iddianamenin  hazırlanması gerçekten düşündürücü. Evrensel insan hakları bildirgesinin 18-19 maddesi göz önünde bulundurularak bir karar verilmesi ve baretimi, mahkeme aksi kanaate ise duruşmanın ertelenmesini talep ediyorum.’’dedi.

MAHKEMEDE BERAAT KARARI ÇIKTI

Mahkeme heyeti, her ne kadar suça sürüklenen çocuk  R.C.Yılmaz hakkında terör örgütü propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçlamasından dolayı TCK’nın ilgili maddeleri gereğince cezalandırılması  istemiyle kamu davası açılmış ise de, yüklenen fiillerin kanunda suç olarak tanınmamammış olması nedeniyle suça sürüklenen çocuğun baretine karar verirken, Yargılama giderlerini ise kamuya bırakılmasına hükmetti.


VELİSİ ÖMER YILMAZ, MAHKEME KARARINA SEVİNDİK ANCAK OĞLUMUN BİR YILLININ TELAFİSİ OLMAYACAK

Mahkemenin  bu kararına sevindiklerini ifade eden, Rojhat Cudi Yılmaz’ın babası Ömer Yılmaz, “Oğlum Afrin Harekâtı sırasında sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşım nedeniyle  İki gün gözaltında tutulduktan sonra çıkarıldığı mahkemece denetimli serbestlikle serbest bırakıldı. Oğlum bu sürede okul hayatına devam ediyordu. 1 ay geçtikten sonra oğlum adına açılan mahkeme dosyasını Emniyet teşkilatı oğlumun okuduğu Şehit Er Serhat Şanlı Ticaret Meslek Lisesine gönderiyor. Okulda bu dosya hakkında bir karara varamadığı için dosyayı Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderiyor. Milli Eğitim Müdürlüğü’ de “İl öğrenci ödül ve disiplin kurulunu” toplayarak okuldan atılması gerektiğine karar verdi. Mahkeme kararı bizi sevindirdi, ancak çocuğumun bir yılının telafisi mümkün olmayacak . gelecek sene yeniden  11. Sınıfta okuyacak, bir yılı kayboldu, suçsuz olmasına rağmen  çocuğum mağdur edildi. şeklinde konuştu.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ AYHAN BALCI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Öte yandan konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde AK Parti Ardahan sözcüsü Ayhan Balcı, Afrin mesajını paylaşan öğrencinin okuldan atılmasına tepki göstermişti. Balcı, bu tür durumlarda öğrencinin eğitim hayatına son vermektense öğrencinin topluma kazandırılması yönünde adımlar atılmasının daha doğru olduğunu vurgulamıştı.

HABER ; MEMET AVŞAR-ARDAHAN


08:27, 20.04.2018


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500