Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » ÇÜRÜMEYE TERK EDİLEN DEMSAN'A KÖSELÖREN SAHİP ÇIKTI

ÇÜRÜMEYE TERK EDİLEN DEMSAN'A KÖSELÖREN SAHİP ÇIKTI

 Fotoğraf

ÇÜRÜMEYE TERK EDİLEN DEMSAN'A KÖSELÖREN SAHİP ÇIKTI

Ardahan Tcaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığına aday (ATSO)  Sevim Köseliören, 2006 yılında beri kapısına kilit vurulan,  ARDAHAN’IN YERLİ VE MİLLİ YEM FABRİKASI DEMSAN’a seçildiği taktirde tekrar üretime katacaklarını aktardı.

Ardahan’da  bir zamanlar tüten bacalar vardı. Yem fabrikaları, et kombineleri, su değirmenleri v.b. işletmeler ekonomiye can veriyordu. Sahipsizlik yüzünde hepsi birer birer buharlaştılar.

yaklaşık 10 yıl önce Almanya'da gelen  Ardahanlı bir gurbetçi iş adamı adını   DEMSAN  koyduğu bir yem fabrikası açtı. Bu fabrika kısa sürede nerede ise Ardahan'ın bütün yem ihtiyacını karşılıyordu. Çok büyük oranda kar ediyordu. Ancak fabrika yöneticilerin  iyi niyetini suiistimal eden bazı art niyetli müşteriler hiç bir evrak vermeden  veresiye aldıkları  yemleri yarı fiyatına peşine  çevirerek, hem piyasayı düşürdüler, hem  de fabrikanın iflasını hızlandırdılar.  Ürettikleri yemin ücretini tahsil edemeyen fabrika sahibi Şefik Demirci ise fabrikayı  kapatmak zorunda kalmış. Ardında da hastalanarak hayatını kaybetmiş.

Sanayisi havyacılığa dayanan Ardahan ilinin daha çok büyüyerek sanayileşmesi  gerekirken maalesef bu fabrikaların yerinde şimdi sadece boş ve çürümeye terk edilmiş milli servetimizin yıkık, dökük binaları virane bir şekilde sahipsiz kalmış. Utanç duvarı haline gelmiş..Şimdi bunlara sahip çıkmanın zamanı geldi diyen Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Adayı Sevim Köseliören, ise şunları kaydetti, ‘’ Ellerinde fırsat varken, bu duruma seyirci kalan kim varsa kınıyorum.  Bu Ardahanın utancıdır. Bu milli ve yerli servetin çürümeye terk edilmesine sebep olanları da kınıyorum. Kar eden bir fabrika bozuk zihniyetlilerin yüzünde 10 yıl önce kapanmış. Biz yönetime geldiğimizde bu fabrikayı  yeniden faaliyete geçirmek için bütün imkanlarımızı kullanacağız. Burada halkımıza söz veriyorum.  şimdi dışarıda yatırımcı getireceğiz  diye birileri ortaya çıkmış halkımızı masalarla 4 yıl daha uyutmaya çalışıyorlar. Bende 4 yıldır ATSO Başkanısınız getireydiniz ya kim  sizin elinizi, kolunuzu  bağlamıştı? Diye sormak istiyorum.

Burada bir milli servet yatıyor.  Siz bu devasa fabrikanın kapısına niye kilit vurulmuş diye hiç merak ettiniz  mi? Allah aşkına hiç mi vicdanınız sızlamıyor bu  fabrika sahibi bu oda üyesi, hiç mi sorumluluk duymuyorsunuz? Bu vebalin altında nasıl kalkacaksınız?

Biz Ardahan’a şu yatırımı yapacağız, bu yatırımı yapacağız diye konuşan ATSO Başkanına biraz sitem etmek zorundayız. Kimse kusura bakmasın Ardahan’ın eski ekonomisi ile şimdiki ekonomisi arasındaki farkı ölçmenizi mukayese etmenizi öneriyoruz.. Ardahan’da bacası tüten, değirmeni dönen  hangi fabrika var bir açıklar mısınız? Diyeceklerim bu kadar. Taktir Ardahan halkının artık’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Ardahan halkının ortak görüşü ise şöyle; Şavşat  yolu üzerinde bulunan ve devamlı buradan geçerken gözümüze takılan kocaman Yem fabrikasının binasını görünce şahsen bizim yüreklerimiz sızlıyor. Yetkililerin  sızlamıyor mu hiç? Vicdanları  nasıl rahat ediyor? Parklar bahçeler yapıyorsunuz, oteller yapıyorsunuz,  AVM’ler için arsa alıp-satıyorsunuz. Futbol sahaları yapıyorsunuz.  Sadece eğlence, yeme-içme  harcama yerleri. İyi güzel de buralarda harcamak için gelir getirici iş sahaları sanayileri de olmalı..’’diyerek serzenişte bulunuyorlar.

Ardahanlı iş adamı Murat Avşar ‘da  çürümeye terk edilmiş fabrikayı dolaşırken şunları söyledi, ‘’ Bu fabrikanın bir an evvel üretime geçmesi lazım. yazık bu bir milli servettir. Ardahan’da  istediğiniz kadar sosyal amaçlı yatırım yapın. Otel yapın, restoran açın. Ama aç olan, işsiz olan vatandaş buralara nasıl gidecek diye düşünmek gerekmez mi? Tabii ki; diyeceksiniz bu yatırımlar dışarıdan gelen yabancılar için  turizm amaçlı yatırımlar diyeceksiniz. Neden önce kendi yerli halkını düşünmeyerek, onları başkalarına muhtaç ederek, göç etmeye mecbur bırakıyorsunuz?

Şu anda yaptığınız hizmetlerin ve yatırımların hangisi bunların Ardahan halkının cebine beş kuruş koyuyor?

Aksine hep götürüyor, alıp gidiyor.. Bu utanç tablosu milli servetlerimizin çürümekten bir an önce kurtarıp gelir getirici, iş sahası bacaların yeniden tütmesi için bu ili yönetenlerin harekete geçmelerini bekliyoruz. Milli servetimizin yok olup girmesine hiçbir zaman günlümüz razı olmayacaktır. ‘’dedi.

Kaderine terk edilen  DEMSAN yem fabrikasını  sahibi Adem Demirci   ise‘’ Çeşitli nedenlerle kapatmak zorunda kaldığımız fabrikamızı yeniden açıp Ardahan ekonomisine katmak isteriz. Ancak bunun için  yaklaşık 500 bin tl. lazım nerede nasıl bulacağız bilemiyorum. -Sevim hanım inşallah başkan seçilir. Bu devasa fabrika  da tekrar eski günlerine döner.  Fabrikamızın açılması için kim ellini taşın altına koyarsa bizde ellimizden geleni yaparız.’’ Şeklinde konuştu.
HABER; MEHMET AVŞAR-ARDAHAN
ATSO ADAYI KÖSELİÖREN'İN VAN İZLENİMLERİ ARDAHAN GÜNDEMİNE BOMBA ETKİSİ YARATI

Başarılı İş kadını Sevim Köseliören, Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) Başkanlığına aday olduğunu aylar öncesinde açıklamıştı, altı ay önce yapılması gereken seçimler tüm Türkiye’de olduğu gibi Ardahan’da da ertelenmişti. Duruşunu ve kararlığını bozmayan ATSO adayı Köseliören, oda üyelerinin taktirini toplayarak seçim çalışmalarını başarılı bir şekilde ekibiyle birlikte bu güne kadar sürdürdü.

Sevim  Köseliören,  son olarak TOBB’un Van’da düzenlemiş olduğu toplantıya  ATSO kadın kolları başkanı olarak katılmış ve izlenimlerini yazılı bir basın açıklaması ile Ardahan kamuoyun una duyurma ihtiyacı duymuştur.

Köseliören, mevcut ATSO  başkanın Ardahan ekonomisini canlı tutacak projeler üretemediğini, esnafı ve sanayiciyi bir çok devlet desteğinin varlığında bilgilendirmediğini edindiği izlenimlere dayandırarak iddia etti. Ayrıca  gelişen ve büyüyen yeni Türkiye'ye ayak uyduramadığını da belirterek değişimin zamanının geldiğini söyledi.

Ardahan  Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) Başkan adayı Köseliören, "Tüm Sanayici, İş adamı ve Esnafımızı kucaklayan bir seçim çalışması yürüteceğim. Allah'ın izni ve Sanayi ve Ticaret Odamızın değerli üyelerinin teveccühü ile kazandığımda birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımı sürdüreceğim. Sorunları tespit eden, proje ve çözüm üreten, danışan ve birlikte yöneten bir anlayışı hâkim kılacağım. Birlik ve beraberlik içerisinde Göle’de, Hanak’ta, Posof’da, Çıldır’da ve  Damal ilçelerimizi de kucaklayan projeler üretip tüm ilçelerimizi tanıştıracak bir bütünlük içerisinde çalışacağım." Dedi.

Köseliören, Van seyahati sırasında edindiği izlenimlere dair açıklamasını ise şöyle sürdürdü; "Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini daha iyi yapacağıma inanıyorum. Bu göreve talip olduğumu aylar öncesinde kamuoyuna duyurmuştum. Daha sonra düzenlediğim  basın açıklamasıyla  ile hedef ve projelerimi saygı değer oda üyelerimize ve kamuoyu ile paylaşmıştım. Sanayi Ticaret Odası; esnafı temsil etme noktasında hükümetlerden yatırım ve teşvik alan en büyük sivil toplum kurumu temsilcisidir. Serhat ilimiz Ardahan’a hak ettiği yatırımları hep birlikte sağlayacağız inşallah." Diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;

‘TOBB’UN ZOR DURUMDAKİ ESNAFA VERDİĞİ CAN SUYU KREDİLERİNDEN ARDAHAN ESNAFI BİLGİLENDİRİLMEDİ’

‘’Van Ticaret odasında yapılan toplantıda, Ardahan esnafı adına bir kez daha üzüldüm. Esnafa yönelik desteklere dair TOBB tarafından bir çok kredi imkanı iyileştirmeler yine Van ticaret odası üyelerinin yaşadığı vergi borcu sıkıntıları nedeniyle yapılan iyeleştirmelerin ve  vergi borcu taksitlerinin 30 ay değil 60 ay taksitle ödendiğini bankalardan kullanılan KGF kredilerine direk ticaret odalarının kefil olduğunu bu konuda bugüne kadar Ardahan esnafının haberinin olmadığını öğrendim. En büyük üzüntüm ise modarötörün ilere göre ekonomik ve istihdama yönelik açıklamalarda Ardahan isminin hiç geçmemesi bizi temsil edip o koltuk sevdalısı ticaret erbabı olmayanların Ardahan’ımıza verdikleri değer bu kadarmış Van’ın yöresel ürünlerini tanıtmak için ticaret Odası tarafından yapılan kahvaltıya elli bin kişinin katılımıyla ve yine bir çok bakanında desteğiyle hem ürünlerini tanıtıp hem de yöresel ürünlerini tescilletip  guinness rekorlar kitabına girmişler.

ARDAHAN’NIN 4 YILINI ÇALDILAR
Oysaki  bizim odamızın başkanı  içi boş toplantılar ve  yurt dışı gezileriyle esnafının gözünü boyamaya çalışarak Ardahan’ın 4 yılını çaldılar.. Bu toplantılarla edindiğim izlenimlerin hepsi beni bir düş kırıklığına uğrattı.
Bir  esnaf olarak ilimize verilmeyen bu değere vicdanen rahatsız olduğumu kalkınmak için altı boş toplantılarla değil TOBB İllerin en büyük STK’sı olan ticaret odasının el ele vererek sıkıntıların üstesinden geldiğini bir kez daha burada görmüş olduk.  Dün  Van’da yapılan toplantıda yine Van’a TOBB tarafından fen Lisesi sözü verildi Esnafını korumak ve kalkındırmak için Van ticaret Odası başkanın tek bir kişiyi ayırmaksızın esnafıyla tek yürek olduğunu hepsinin fikrine verdiği değeri görünce Ardahan’ın neden göç vermiş olduğunu anlarken iki kapımızın neden cereyan yaptığını neden bu kadar sahipsiz bir il olduğumuzu karın altında yaşayıp sırtımıza yüklenen angarya borçların nedenini ortadır.

BU GÜNE KADAR  BİR ÇOK İMKANDAN HABERİMİZ OLMAMIŞ
Yine  sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu nun yapmış olduğu hükümetle görüşmeleri sonucunda KDV den doğan alacakların en geç bir ay içerisinde ödenmesini ödemenin gecikmesi durumunda  nasıl vergi daireleri alacaklarına gecikme faizi uyguluyorsa esnafında KDV alacağını faiziyle geri alacağı açıklandı. Bu   bilgi bu güne kadar ATSO tarafından hiçbir zaman  esnafla paylaşılmamıştır. Buna benzer esnafın haklarını korumak için çıkan bir çok yasadan haberimiz bu güne kadar olamamıştı. TOBB tarafından kurulan bir fonla zor durumda olan esnafa ve yılda bir ödemeli olan çok düşük faizli kredi verildiğini ve Van ticaret odasının bu krediden altmış milyon kullanarak zor durumda olan esnafına kullandırarak yardımcı olduğu anlatılmıştır. Uğradığımız haksızlıkların hadi var hesabı yok, artık bundan sonra  takdir değerli  Ardahanlı ATSO üyelerinin olacaktır.’’şeklinde konuştu.
Haber; MEHMET DOĞU AVŞAR/ ARDAHAN


00:51, 31.03.2018


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500