Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » DAMAL BEBEKLERİNE RAKİP: HAYVANLI FİGÜRLER

DAMAL BEBEKLERİNE RAKİP: HAYVANLI FİGÜRLER

 Fotoğraf

DAMAL BEBEKLERİNE RAKİP GELİYOR:  HAYVANLI FİGÜRLER

Ardahan merkez köylerinden Hoçvan Nebioğlu köyünde Abdullah  Kılıç, yıllar önce  hobi olarak başladığı hayvanlı oyuncak figürleri büyük beğeni toplayınca bunu kazanç kapısına çevirdi.
Doğuştan sağır ve dilsiz olan, 60 yaşındaki Abdullah Kılıç, çocukluğunda kesilen hayvanların deri ve tüyler ileriyle hayvan figürleri yaptı. Gerçeğinin tıpa tıp aynısını yapınca çok büyük beğeni topladı.  Öyle ki, evine misafirliğe gelen  insanlar bu yapılan oyuncakları görünce  kendisinden ücret karşılığında almaya başlarlar. Kılıç, bu sefer hobi olarak başladığı bu işten para kazanmanın yollarını aradı. İlk olarak yaptığı oyuncakları Ardahan semt pazarında satmaya başladı.

Nebioğlu köyünden tarım ve hayvancılık işiyle de uğraşan Abdullah Kılıç,  boş zamanlarında hayvan figürlü oyuncaklar yapıyor. Oyuncakların yapımında kullandığı malzemelerin başında ise hayvan derisi, koyun yünü, kıl, boynuz, ip, kendir ve yapışkan geliyor. Oyuncakların başlıcaları ise, at, öküz,  koyun, koç, keçi ve kuzu. Tanesini 150 ile 500 tl. arasında  sattığı oyuncakların bir tanesini iki günde yapıyor. Her Pazar Perşembe günü Ardahan semt pazarında sergilediği oyuncaklarının hepsini satıyor. Kazandığı parayla canlı hayvan alıyor.


Para kanmak amacıyla İmalatına  3-4 yıldır yaşadığı evin bir odasında sürdüren  Abdullah Kılıç (60), "Hayvanlı oyuncakları tercih eden anne babalar çocuklarına hayvan sevgisini aşılamak için özelikle istiyorlar" dedi.

TAMAMIYLA DOĞAL MALZEMELER KULLANILIYOR

Oyuncak yaparken öncelikle çocukların sağlığını dikkate aldığını belirten Kılıç, oyuncakların  tamamıyla doğal  olmasına , çocuğun elini kesebilecek, sıkıştırabilecek herhangi bir mekanizmasının bulunmamasına dikkat ediyor. Oyuncaklarda genellikle deri, boncuk, ağaç, yün, boynuz ve kıl  gibi gerçeğiyle bir bir aynısı malzemeler kullanıyor.  Kılıç, yaptığı araştırmalar sonucunda sağlığa zararlı olmayan boyaları tercih ediyor. Ayrıca  hayvan figürlerin yanı sıra  öküz  arabası  gibi ahşap oyuncaklarda  üretiyor.  Bu Oyuncaklar da çeşit ve ebatlarına göre 50  ile 150 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Yaptığı oyuncakları ise şimdilik yalnızca Ardahan semt pazarında satıyor.

'BU OYUNCAKLAR ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİ AŞILIYOR '

Çocukların, oyuncakları ile aralarında bir bağ oluştuğunu ve oyuncak kırıldığında onu atmak istemediğini ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:
"Sağlamlık açısından doğal malzeme karşılaştırdığımız zaman ahşap eğer kalın malzemelerden üretiliyorsa çok daha dayanıklı oluyor. Örneğin tekerleri bağladığımız zaman bağlantıların kalınlıkları çok önemli. Kırıldığı zaman da çocuğa herhangi bir zararı dokunmaz çünkü kesici bir tarafı olmaz. Ama plastik oyuncak kırıldığı zaman bütün kırılan parçaları kesicidir. Bu açıdan da değerlendirdiğimiz zaman tabi ki ahşap yine ilk sırada yer alır. Ahşap veya deri  oyuncak kırıldığında  veya zedelendiğinde çocuğun onu tamir etme şansı var. Yapıştırma veya o kırılan parçayı değiştirme şansı var. Çocukla oyuncak arasında duygusal bir bağ oluşarak hayvan sevgisi aşılanmış oluyor. Kırılsa bile bu oyuncağı atmak istemiyor,  sevgiyle yaklaşıyor. Tekrar  dönüştürmek istiyor. Ebeveynler kendi imkanları ile de bu oyuncakları tekrar tamir edip çocuğuna verme şansına sahip oluyorlar."  dedi. HABER; MEHMET DOĞU AVŞAR-SABAH


12:08, 25.02.2018

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500