Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » HAZİNE – ZİRAAT BANKASI İŞ BİRLİĞİ ÇİFTÇİYİ İHYA EDECEK

HAZİNE – ZİRAAT BANKASI İŞ BİRLİĞİ ÇİFTÇİYİ İHYA EDECEK

 Fotoğraf

HAZİNE – ZİRAAT BANKASI İŞ BİRLİĞİ ÇİFTÇİYİ İHYA EDECEK

Son  günlerde çiftçi kredileriyle ilgili kamuoyunun beklentilerini karşılamak ve halkı bilgilendirmek amacıyla yaptığımız araştırma neticesinde,  araştırmacı gazetecilik adına önemli bilgiler edindik.

Bir yetkili,   hazinenin  ziraat bankası aracılığıyla çiftçilere büyük destekler  verdiğini  belirterek  hayvancılığın gelişmesi  için önemli adımlar attığını  söyledi. Çiftçilerin hayvan varlığını gösteren kayıt ve ÇKS’si olması durumda herkese  verildiğini kaydetti.

Yetkili, ’’yöremizin geçim kaynağı  hayvancılığa dayandığı için bankamız, hali hazırda çiftçilerimize iki çeşit kredi veriyor.
1) İşletme kredisi
2) Yatırım kredisi
İşletme kredisinde işletmesi olacak, hayvanı olacak yani  mevcut işletmesi olanlara veriliyor. Halk dilinde, Yem kredisi şeklinde oluyor. İşletmesini ayakta tutmak için finansmana ihtiyacı olan çiftlerimize sağladığımız kredilendir. Bu kredinin vadesi en fazla 18 ay ve faizsiz şekilde veriliyor. Eskide faizin yüzde ellisini devlet, yüzde ellisi kendisi ödüyordu. Şimdi ise faizin tamamını devlet karşılıyor.
Yatırım kredisinde ise, hayvan alımı, ahır yapımı ve tarım aletleri için veriyoruz. Örneğin traktör ve diğer tarım aletlerine veriyoruz. Yalnız  traktör kredisinde yüzde elli süspansiyon var anacak ödemesiz kredi yok. Alındığı andan itibaren ödemeye başlar. Sadece süt sığırcılığında ilk yıl ödemesiz ve yedi yıla kadar kredi veriyoruz. İlk bir yılı ödemesiz, geri kalan yıllarda ise beş eşit taksit şekilde faizin yüzde ellisi yine devlet, yüzde ellisi çiftçi kendisi ödüyor.
Ayrıca oğlunu veya kızını  evlendirmek isteyenler için çeyiz ve benzeri krediler var ancak bunlarda faiz desteği yok.’’ Şeklinde konuştu.
Tarım Kredi Kooparitiflerin vermiş olduğu hibe destekli kredilerin Ziraat bankasıyla ilgisinin olmadığını da dile getiren banka çalışanı, bu konuda da bir bilgi kirliliği olduğunu ifade etti.
MEHMET AVŞAR- ARDAHAN


01:19, 21.02.2018


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500