Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » KUDUZUN FATURASI TİLKİLERE KESİLDİ

KUDUZUN FATURASI TİLKİLERE KESİLDİ

 Fotoğraf

Ardahan'ın Hanak ilçesinde meydana gelen kuduz vakıasının faturası tilkilere kesildi. Ardahan basınından çıkan haberlere göre olaya aç kalan tilkilerin evcil hayvanları ısırmasıyla başladığı yönünde ifadeler kullanıldı. Ancak bu varsayımları dilendiren basının aklına nedense kurtlardan da geçebileceği hiç düşünülmüyor.

Ardahan'ın Hanak ilçesinde tespit edilen kuduz vakası halkı paniğe sevk ederken, yetkililer tarafında  ilçe merkezi ile 3 köy karantina altına alındı.
Yabani hayvanlardan, evcil hayvanlara geçtiği tahmin edilen kuduz hastalığı nedeniyle Hanak ilçesi ve 3 köy karantinaya alındı. İlçe ve köylerin girişine, "Burada kuduz hastalığı var" yazılı tabela asıldı.

DIŞARIDAN KÖYE GELEN BAŞI BOŞ BİR KÖPEĞİN KÖPEKLERLE DALAŞMASI SONUCUNDA HASTALIK YAYILDI

Sevimli köyü sakinlerinin anlatımlarına göre;
Her  şey köye dışarıdan gelen  başı boş bir köpekle başladı. Saldırgan ve  ağzı kan içinde bir şekilde insanlara da saldırmaya yeltenen köpeğin kuduz olabileceği kimsenin aklına gelmedi.
İsmini vermek istemeyen bir köylü vatandaş, ‘’köyde atla evime giderken, daha önce hiç görmediğim bir köpek ağzı köpüklü ve kanlı bir şekilde bana saldırmaya başladı. Çok korktum, daha önce bir köpeğin saldırısına bu şekilde hiç maruz kalmamıştım. Atımı kamçıladığım gibi oradan uzaklaştım. Kuduz olabileceği hiç aklıma gelmedi. Kuduzu hep duyardık ama hiç yaşamamıştık.

Arada birkaç saat geçmeden bu köpek bizim komşunun eğnini ısırıyor. Hayvan kanlar içinde kalıyor. Hava soğuk olduğu içinde komşum yaralı eniğini ahıra alıyor. Ahırdaki ineklerden bir köpeğin ağzını yalıyor. Ondan sonra inek hastalanıyor ve ölüyor. Bu durumdan şüphelenen komşum ineği dereye götürüp kuytu bir yere atıyor. Kafasını da kesip Ardahan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne götürüyor. Laboratuara gönderilen ineğin kafası incelemeye alınıyor ve kuduz olduğu ortaya çıktı.’’ Şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turgay Şişman ise yaptığı açıklamada, Hanak ilçesine bağlı Sevimli köyünde bir köpekte kuduz vakasının tespit edildiğini söyledi. Bu nedenle söz konusu köyün yanı sıra tedbir amaçlı olarak ilçe merkezi ile ilçeye bağlı Börk ve Binbaşak köylerinin de karantinaya alındığını, kuduz vakası yüzünden ilçe merkezi ile söz konusu 3 köydeki 300 kedi ve köpeğin kuduza karşı aşılandığını belirterek, aşı çalışmalarının süreceğini kaydetti. Kuduz köpeğin öldüğünü aktaran Şişman, virüsün yabani hayvanlardan, köpeğe bulaştığını tahmin ettiklerini yazılı açıklama yaparak belirti. Şişman, olaya ilişkin çalışmalarının sürdüğünün de altını çizdi.
MEHMET AVŞAR- ARDAHAN


18:06, 01.01.2018


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500