Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » GÖLLER DİYARI 'POSOF'

GÖLLER DİYARI 'POSOF'

 Fotoğraf

GÖLLER DİYARI POSOF
Ardahan ilinin en renkli ilçesidir Posof. Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesi arasında sıkışmış bu şirin ilçe, ne tam bir Karadeniz ilçesi, ne de Doğu Anadolu ilçesidir diyebiliriz. Kendine has zenginlikleri içerisinde barındıran Posof’un iklimi de kendine özgü bir şekilde seyreder. Ardahan’da fırtına eserken Posof şehir merkezinde bahar havası yaşamak mümkün.
Posof Türkiye’nin Gürcistan sınırında kendine has özeliğiyle bakir bir toprak parçasıdır. Posof bu güne kadar çoğu zaman tanıtılmaya çalışıldı çeşitli kaynaklarca, ancak her seferinde yarım yamalak , üstü körü bir şekilde tanıtıldı. Ulusal televizyonlardan da  tanıtılmaya çalışıldı ama hiç birinde detaylı bir şekilde tanıtımı yapılamadı.
Posof’ta özelikle sonbaharda  renk cümbüşüyle adeta dans edercesine irili ufaklı on beş adet göl bulunmaktadır. Bunlar  yılın değişik zamanlarında değişik güzellikler sunarak dünyanın sekizinci harikasına adayız dercesine adeta bir yarış halindeler. Bunların en önemlisi Armutveren gölüdür. Armut veren köyünün koynuna gizlemiş şekilde dış dünyaya karşı adeta kendisini gizlemiş haldeki göl çeşitli balık türlerinin yanı sıra, nesli tükenmekte olan kuş türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Gölün çevresini  yeşil bir çerçeve gibi saran armut ağaçları köye ve göle ismini vermiş. Aynı zamanda buralarda ünlü Posof’un içi de dışı gibi kırmızı olan elması, fasulyesi, cevizi, biberi, eriği ve mısırı da çok ünlüdür.

POSOF KAFKAS ARI IRKININ GEN MERKEZİDİR
Dünyanın en ünlü arı ırkı olan Kafkas arı ırkının ana yurdu Posof’tur. Kafkas arısının hortumu diğer arı cinslerinden daha uzundur. Sık sık oğul verme eğilimine girmemeleri  bu ırkın  üstün özellikli olduğunu gösterir. Yavru verimleri yüksektir ve kuvvetli aileler meydana getirirler özelikle yaz aylarında bal yaparlar. Üstün özeliklere sahip olan Kafkas arısı şiddetli soğuğa karşı dirençlidir. Bin bir çiçeğin bir arada bulunduğu Posof ilçesi bu bağlamda bal yolunun başlangıç noktası  olarak kabul edilir.

POSOF TÜRK GÖZÜ SINIR KAPISINDA TESİS EKSİKLİĞİNİ GİDERMEK İÇİN BİR VATANDAŞ ESKİ BİR OTOBÜSÜ RESTUORANTA DÖNÜŞTÜRDÜ
Posof Türk gözü sınır kapısına gittiğinizde sizleri ilk olarak eski bir otobüsün restorana çevirtilmiş hali karşılar. Yaratıcı bir zeka ile restoran haline getirilen otobüsün yolcu koltukların önlerine yemek masaları konulmuş ön tarafı mutfak haline getirilmiş. Dış tarafına da birkaç masa atılmış durumda. Buraya  özelikle uluslar arası taşımacılık yapan tır şoförleri uğramakta. İşletme sahibi Altan Altun, bu işe nasıl başladığını şöyle açıkladı; Altun, ‘’ her sene ılgar dağının en tepesinin 2640 rakımlı yerinde  geçen ana yolunun kenarında soğuk bir çeşmenin yan tarafında yemek hizmeti sunuyorduk. Ancak bu sene Karayolları bölge müdürlüğü bize izin vermedi. Biz de  çalışır haldeki eski bir otobüsü restoran haline getirdik. Dağda havalar soğuduğu için aşağıya sınır kapısına indik. Burada da önemli bir eksikliği gidermeye çalışıyoruz. Bu kapıda yemek ve tuvalet hizmetini giderecek bir tesis olmayınca yolcuların mağduriyeti söz konusuydu. Özelikle tır şoförleri bize sürekli teşekkür ediyorlar. ’şeklinde konuştu.

HABER; MEMET AVŞAR


06:05, 28.10.2017

Haber Fotoğrafları


Haber Yorumları

DOĞU GÜNEŞİ GAZETESİ ARDAHAN'DA GÜNLÜK YAYIN YAPAN MÜSTAKİL VE SİYASİ BİR GAZETEDİR. İLETİŞİM; SAHİBİ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEMET AVŞAR; 05414757500